ნინო სეიდიშვილი
მოწვეული უფროსი მასწავლებელი
ტექნოლოგიური ფაკულტეტი, აგროტექნოლოგიისა და აგროინჟინერიის დარგობრივი დეპარტამენტი
სამეცნიერო თანამდებობა: უფროსი მეცნიერი თანამშრომელი
აგრარული და მემბრანული ტექნოლოგიების ინსტიტუტი, აგრარული და კვების პროდუქტების ტექნოლოგიების განყოფილება
განათლება
- 23.06.2006 - ტექნიკის მეცნიერებათა კანდიდატი- გათანაბტრბული დოქტორთან, 05.18.10-ჩაის , თამბაქოსა და სუბტროპიკული კულტურების ტექნოლოგია, საქართველოს სუბტროპიკული მეურნეობის სახელმწიფო უნივერსიტეტი
- 17.06.1988 - სწავლული აგრონომი, ხილ-ბოსტნეულის და მევენახეობის ფაკულტეტი, მოსკოვის კ. ტიმირიაზევის სახელობის სასოფლო-სამეურნეო აკადემია.
სამეცნიერო ინტერესების სფერო
აგრობიზნესის სფეროში სასოფლო-სამეურნეო ნედლეულის წარმოებისა და გადამუშავების ტექნოლოგიების შემუშავება და დანერგვა. განსაკუთრებული ინტერესის სფეროს წარმოადგენს მეცნიერულ კვლევაში შემდეგი მიმართულებები: - ჩაის ნედლეულის გადამუშავებით საერთო და ფუნქციონალური დანიშნულების სახვადასხვა ასორტიმენტის პროდუქციის მიღება; - სამკურნალო მცენარეების მოვლა-მოყვანა. მისი ნედლეულის გამოყენებით საერთო მოხმარების, ფუნქციონალური და სპეციალური დანიშნულების კვების პროდუქტების წარმოების ტექნოლოგიების შემუშავება და დანერგვა; - ციტრუსოვანი ნაყოფის კომპლექსური ტექნოლოგიის გამოყენება; - სასოფლო-სამეურნეო კულტურების მოვლა-მოყვანის აგროტექნიკა; -სასოფლო-სამეურნეო კულტურების ადაპტირება და დარაიონების სქემების შემუშავება.
სამუშაო გამოცდილება
- 19.09.2022 - დღემდე უფროსი მეცნიერ-თანამშრომელი, ბათუმის შოთა რუსთაველის სახელმწიფო უნივერსიტეტი. აგრარული და მემბრანული ტექნოლოგიების ინსტიტუტი
- 04.06.2019 - 19.09.2022 მეცნიერ-თანამშრომელი, ბათუმის შოთა რუსთაველის სახელმწიფო უნივერსიტეტის აგრარული და მემბრანული ტექნოლოგიების ინსტიტუტი
- 03.09.2016 - 25.02.2017 უფროსი მასწავლებელი , ბათუმის შოთა რუსთაველის სახელმწიფო უნივერსიტეტი
- 03.06.2015 - 30.08.2006 მეცნიერ მუშაკი, შოთა რუსთაველის სახელმწიფო უნივერსიტეტი. აგრარული ტექნოლოგიების სამეცნიერო–კვლევითი ინსტიტუტი.
- 18.09.2002 - 17.07.2007 უფროსი მასწავლებელი , სასოფლო სამეურნეო ინსტიტუტი
- 13.09.2001 - 30.08.2006 უმც. მეცნიერ-მუშაკი, საქართველოს სუბტროპიკული ნედლეულის შენეხვა–გადამუშავების სამეცნიერო–კვლევითი ინსტიტუტი
- 01.11.1996 - 13.09.2001 უმცროსი მეცნიერ მუშაკი, საქართველოს სუბტროპიკული ნაყოფის შენახვა გადამუშავების სამეცნიერო–კვლევითი და სასწავლო ტექნოლოგიური ინსტიტუტი
- 14.09.1988 - 01.11.1996 Cтарший лаборант, Всесоюзный научно-исследовательский и экспериментально-конструкторский институт по хранению и переработке субтропических плодов.
გამოქვეყნებული სამეცნიერო შრომები
- Content of Mineral Elements in Wild-Growing Blueberry Leaf Teas.
BULLETIN OF THE GEORGIAN NATIONAL ACADEMY OF SCIENCES, vol. 17, no 4, , 2024, 118-123. (თანაავტორ(ებ)ი: Sophio Papunidze, Nino Seidishvili, Zurab Mikeladze, Iamze Chkhartishvili, Guram Papunidze, Nunu Kutaladze. ) - ”HOVENIA DULCIS THUNB” გენერაციული ორგანოების ხარისხობრივი მაჩვენებლების ანალიზი და მათი ფარმაკოლოგიური მნიშვნელობა.
„დედამიწასა და მის გარსებში მიმდინარე გეოფიზიკური პროცესები“ , 2, 2023, 268-272 (თანაავტორ(ებ)ი: .კიკნაძე ნ., ცინცაძე ლ., სეიდიშვილი ნ., მეტრეველი მ., კუჭავა მ., გოგიტიძე თ. ) - აჭარის სუბალპური ზონაში ადგილობრივი და ინტროდუცირებული ლურჯი მოცვის ნედლეულის წარმოებისა და გადამუშავების რაციონალური ტექნოლოგიების შემუშავება და ფერმერული მეურნეობის ბაზაზე მცირე მეწარმეობის პირობებში დანერგვის ორგანიზაცია.
საერთაშორისო სამეცნიერო კონფერენცია „სასოფლო-სამეურნეო მცენარეთა და ცხოველთა ბიომრავალფეროვნება, კონსერვაცია და გამოყენების პერსპექტივები“. საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემია. შოთა რუსთაველის საქართველოს ეროვნული სამეცნიერო ფონდის ფინანსური მხარდაჭერით (MG-ISE-23-923)., 1, 2023, 382-386 (თანაავტორ(ებ)ი: ნინო სეიდიშვილი,ზურაბ მიქელაძე, იამზე ჩხარტიშვილი,ნუნუ კუტალაძე , რამაზ ქაქციცაძე) - . Aspects of using flavour enhancers and colourings in food production
საქართველოს მეცნიერებათა ეროვნული აკადემია. აჭარის ავტონომიური რესპუბლიკის რეგიონული სამეცნიერო ცენტრის შრომები , VIII, 2023, 66-69 (თანაავტორ(ებ)ი: Guram Papunidze, Sophio Papunidze, Iamze Chkhartishvili, Dodo Abuladze) - ნიადაგის გამდიდრება სელენით მცენარეული ნედლეულის სასიცოცხლო აქტივობის გაზრდის მიზნით.
საქართველოს მეცნიერებათა ეროვნული აკადემია. აჭარის ავტონომიური რესპუბლიკის რეგიონალური სამეცნიერო ცენტრის შრომები , IX, 2023, 59- 64 (თანაავტორ(ებ)ი: ნუნუ კუტალაძე, ზურაბ მიქელაძე, ავთანდილ ცინცქილაძე, თამარ გოგოლიშვილი) - ტოპინამბური (Helianthus tuberosum L.) XXI საუკუნის დიეტური პროდუქტი
საქართველოს მეცნიერებათა აკადემია აჭარის ავტონომიური რესპუბლიკის რეგიონალური სამეცნიერო ცენტრი. , IX , 2023, 65-69 (თანაავტორ(ებ)ი: იამზე ჩხარტიშვილი, სოფიო პაპუნიძე, ციალა ბოლქვაძე ) - Технология снеков функционального назначения из местного сырья
“Development prospects of innovative technologies in the agricultural sector, 1, 2022, 173-174 (თანაავტორ(ებ)ი: Папунидзе Гурам, Чхартишвили Иамзе, Папунидзе София, Болквадзе Циала. ) - ციტრუსის ნაყოფის გადამუშავების ნარჩენების გამოყენების პერსპექტივა ,გარემოს დაცვითი და ეკოლოგიური ასპექტები
ეკოლოგიის თანამედროვე პრობლემები“ , VIII, 2022, 300-305 (თანაავტორ(ებ)ი: იამზე ჩხარტიშვილი, სოფიო პაპუნიძე, ) - ციტრუსის ნაყოფის გადამუშავების ნარჩენების გამოყენების პერსპექტივა
საქართველოს მეცნიერებათა აკადემია აჭარის ავტონომიური რესპუბლიკის რეგიონალური სამეცნიერო ცენტრი., ტომი VIII, , 2022, 300-305 (თანაავტორ(ებ)ი: .იამზე ჩხარტიშვილი, სოფიო პაპუნიძე, ) - COMPARATIVE ANALYSIS OF GRANULATED GREEN TEA AND PHYTOTEA COMPOSITIONS MADE FROM BLUEBERRY (VACCINIUM MYRTILUS L.) LEAVES
საქართველოს მეცნიერებათა ეროვნული აკადემია. აჭარის ავტონომიური რესპუბლიკის რეგიონული სამეცნიერო ცენტრი. შრომები , VIII. , 2022, 70-75. (თანაავტორ(ებ)ი: იამზე ჩხარტიშვილი, ზურაბ მიქელაძე, გურამ პაპუნიძე, სოფიო პაპუნიძე, ) - ელემენტების შემცველობა ტოპინამბურის (Helianthus tuberosum L.) ტუბერებში
საქართველოს მეცნიერებათა ეროვნული აკადემია. აჭარის ავტონომიური რესპუბლიკის რეგიონული სამეცნიერო ცენტრი, VII, 2021, 35-43 (თანაავტორ(ებ)ი: ი. ჩხარტიშვილი, ს. პაპუნიძე, გ. პაპუნიძე, ზ. მიქელაძე) - გრანულირებული მწვანე ჩაის დამზადება მცენარეული დანამატებით
საქართველოს მეცნიერებათა ეროვნული აკადემია. აჭარის ავტონომიური რესპუბლიკის რეგიონული სამეცნიერო ცენტრი, VII, 2021, 44-48 (თანაავტორ(ებ)ი: ი.ჩხარტიშვლი, ს.პაპუნიძე, დ.აბულაძე, ც.ბოლქვაძე) - It is important to provide ecologically clean products.
“Chemical and technological aspects of biopolymers”, I., 2020, 216-220 (თანაავტორ(ებ)ი: Papunidze S. Chkhartishvili I. Abuladze D. Bolkvadze Ts.) - „მეორადი ნედლეული პროფილაქტიკური კვების პროდუქტების წარმოებისთვის“
აჭარის ავტონომიური რესპუბლიკის რეგიონული სამეცნიერო ცენტრი. შრომები, VI, 2020, 24-30 (თანაავტორ(ებ)ი: ი.ჩხარტიშვილი, გ.პაპუნიძე, ზ.მიქელაძე, ს.პაპუნიძე,დ.აბულაძე)
სამეცნიერო ღონისძიებებში მონაწილეობა
- Multifunctional bio supplements for functional products following the model of circular economy
6th Euro-Mediterranean Conference for Environmental Integration. EMCEI., IEREK - International Experts for Research Enrichment and Knowledge Exchange, 2024, Marrakesh, Morocco (თანაავტორ(ებ)ი: იამზე ჩხარტიშვილი, გურამ პაპუნიძე, სოფიო პაპუნიძე) - HOVENIA DULCIS THUNB” გენერაციული ორგანოების ხარისხობრივი მაჩვენებლების ანალიზი და მათი ფარმაკოლოგიური მნიშვნელობა.
დედამიწისა და მის გარსებში მიმდინარე გეოფიზიკური პროცესები, თსუ – მიხეილ ნოდიას სახელობის გეოფიზიკის ინსტიტუტი, 2023, საქართველო,თბილისი (თანაავტორ(ებ)ი: კიკნაძე ნ., ცინცაძე ლ., მეტრეველი მ., კუჭავა მ., გოგიტიძე თ) - Chemical components of black tea
“Chemical and Technological Aspects of Biopolymers, Sokhumi State University., 2023, საქართველო ,თბილისი (თანაავტორ(ებ)ი: Sophio Papunidze, Iamze Chkhartishvili, Dodo Abuladze, Nunu Kutaladze, Tsiala Bolkvadze) - Chemical components of black tea
Chemical and Technological Aspects of Biopolymers”., Sokhumi State University, 2023, Batumi, Georgia (თანაავტორ(ებ)ი: Sophio Papunidze, Iamze Chkhartishvili, Dodo Abuladze, Nunu Kutaladze, Tsiala Bolkvadze.) - აჭარის სუბალპური ზონაში ადგილობრივი და ინტროდუცირებული ლურჯი მოცვის ნედლეულის წარმოებისა და გადამუშავების რაციონალური ტექნოლოგიების შემუშავება და ფერმერული მეურნეობის ბაზაზე მცირე მეწარმეობის პირობებში დანერგვის ორგანიზაცია.
„სასოფლო-სამეურნეო მცენარეთა და ცხოველთა ბიომრავალფეროვნება, კონსერვაცია და გამოყენების პერსპექტივები“., შოთა რუსთაველის საქართველოს ეროვნული სამეცნიერო ფონდის ფინანსური მხარდაჭერით (MG-ISE-23-923), 2023, საქართველო,თბილისი (თანაავტორ(ებ)ი: მიქელაძე ზურაბი, კუტალაძე ნუნუ, ჩხარტიშვილი იამზე, ქარცივაძე ) - Технология снеков функционального назначения из местного сырья.
“Development prospects of innovative technologies in the agricultural sector”, Lankaran State University,, 2022, Azerbaijan,Lankaran (თანაავტორ(ებ)ი: Папунидзе Гурам, Чхартишвили Иамзе, Папунидзе София, Болквадзе Циала.) - ციტრუსის ნაყოფის გადამუშავების ნარჩენების გამოყენების პერსპექტივა
ეკოლოგიის თანამედროვე პრობლემები“, ბათუმის შოთა რუსთაველის უნივერსიტეტი, 2022, საქართველი,ბათუმი (თანაავტორ(ებ)ი: იამზე ჩხარტიშვილი, სოფიო პაპუნიძე,) - It is important to provide ecologically clean products
“Chemical and technological aspects of biopolymers”., Sokhumi State University Ivane Javakhishvili Tbilisi State University, 2020, საქართველო,თბილისი (თანაავტორ(ებ)ი: Papunidze S. Chkhartishvili I. Abuladze D. Bolkvadze Ts)
სამეცნიერო საგრანტო პროექტები
მიმდინარე/დასრულებული
- 04.2024 - 12.2025 - “აჭარის რეგიონში მანდარინის ნარგაობით დაკავებული ნიადაგების ნაყოფიერების ამაღლება ბიოპრეპარატების გამოყენებით“
ბათუმის შოთა რუსთაველის სახელმწიფო უნივერსიტეტი., პროექტის ძირითადი შემსრულებელი - 01.2024 - 12.2026 - FR-23-1945-სუბტროპიკული ნედლეულის გადამუშავების ნარჩენებიდან ,მრავალფუნქციური ბიოდანამატები ფუნქციონალური პროდუქტების წლიური ეკონომიკის გათვალისწინებით.
შოთა რუსთაველის ეროვნული სამეცნიერო ფონდი, პროექტის ძირითადი შემსრულებელი - 02.2022 - 12.2023 - „აჭარის სუბალპურ ზონაში ადგილობრივი და ინტროდუცირებული მოცვის ნედლეულის წარმოებისა და გადამუშავების რაციონალური ტექნოლოგიების შემუშავება და დანერგვის ორგანიზაცია“
ბათუმის შოთა რუსთაველის სახელმწიფო უნივერსიტეტი, პროექტის ძირითადი შემსრულებელი
- 06.2024 - „21-ე საუკუნის დიეტური ნედლეულიდან”პრებიოტიკური ბიოდანამატები
შოთა რუსთაველის საქართველოს ეროვნული სამეცნიერო ფონდი, პროექტის ძირითადი შემსრულებელი - 06.2023 - FR-23-18501 ტოპინამბურის ტუბერებიდან(Helianthus tuberosum L.) პრებიოტიკური, დიეტური ბიოდანამატებისმიღება ტექნოლოგიური პროცესების ოპტიმიზაციით
შოთა რუსთაველის საქართველოს ეროვნული სამეცნიერო ფონდი, პროექტის ძირითადი შემსრულებელი - 06.2022 - FR-22-26186 სუბტროპიკული და სხვა ადგილობრივი ნედლეულის გამოყენებით ინოვაციური სნეკების ტექნოლოგიების შემუშავება
შოთა რუსთაველის საქართველოს ეროვნული სამეცნიერო ფონდი, პროექტის ძირითადი შემსრულებელი - 06.2022 - FR-22-12287 ტოპინამბურის ტუბერებიდან(Helianthus tuberosum L.) პრებიოტიკური, დიეტური საკვები დანამატებისმიღება ტექნოლოგიური პროცესების ოპტიმიზაციით
შოთა რუსთაველის საქართველოს ეროვნული სამეცნიერო ფონდი, პროექტის ძირითადი შემსრულებელი - 06.2021 - FR-21-14393 დეტოქსიკაციური, პრებიოტიკური, დიეტური მცენარეული საკვები დანამატების მიღება ტექნოლოგიური პროცესების ოპტიმიზაციით
შოთა რუსთაველის საქართველოს ეროვნული სამეცნიერო ფონდი, პროექტის ძირითადი შემსრულებელი
სხვა სამეცნიერო აქტივობები
სტაჟირება, ტრენინგები, სტიპენდია/ჯილდო
ტრენინგები
- 16.10.2023 - 21.10.2023 „საინფორმაციო (ალტმეტრიული) სერვისები მეცნიერებაში“. , ასოციაცია მეცნიერებისათვის
- 12.05.2023 - 14.05.2023 "ეკოგანათლება და კვლევითი კომპონენტები საბუნებისმეტყველო მეცნიერებებსა,აგრარულ და მემბრანულ ტექნოლოგიებში, ბათუმის შოთა რუსთაველის სახელმწიფო უნივერსიტეტი და აკაკი წერეთლის სახელმწიფო უნივერსიტეტი
- 12.12.2022 - 16.12.2022 „აგრარული ექსტენციის მოკლევადიანი კურსი“. , აშშ-ის სოფლის მეურნეობის დეპარტამენტი; ბათუმის შოთა რუსთაველის სახელმწიფო უნივერსიტეტი.
- 25.07.2022 - 27.07.2022 „ეკოსისტემები და ტექნოლოგიური მეწარმეობა მე-4 ინდუსტრიული რევოლუციის პირობებში“. , საქართველოს ინოვაციების და ტექნოლოგიების სააგენტო ,ბსუ
- 23.04.2018 - 23.04.2018 EBSCO -ს მონაცემთა ბაზებისა და მომსახურების ტრენინგი, EBSCO საინფორმაციო მომსახურება
- 15.07.2015 - 15.07.2015 „ინოვაციების მენეჯმენტი და თანამედროვე ტექნოლოგიური ტენდეციები“, ილიას სახელმწიფო უნივერსიტეტი ტექნოლოგიების კომერციალიზაციის ოსისი( ТСО )