აგრარული და მემბრანული ტექნოლოგიების ინსტიტუტი

ქიმიური ანალიზისა და სურსათის უსაფრთხოების განყოფილება

Bsu
მერაბ არძენაძე
მოწვეული უფროსი მასწავლებელი
ტექნოლოგიური ფაკულტეტი, აგროტექნოლოგიისა და აგროინჟინერიის დარგობრივი დეპარტამენტი
სამეცნიერო თანამდებობა: მთავარი მეცნიერი თანამშრომელი
აგრარული და მემბრანული ტექნოლოგიების ინსტიტუტი, ქიმიური ანალიზისა და სურსათის უსაფრთხოების განყოფილება
პერსონალური ინფორმაცია
ელ-ფოსტა: merab.arzenadze@bsu.edu.ge
        
განათლება
  • 27.12.2007 -  ტექნოლოგიის დოქტორის აკადემიური ხარისხი, სოფლის მეურნეობისა და გადამამუშავებელი დარგი, თელავის იაკობ გოგებაშვილის სახელობის სახელმწიფო უნივერსიტეტი
სამეცნიერო ინტერესების სფერო
სუბტროპიკული კულტურების შენახვა-გადამუშავება, ქიმიური კვლევა; ქართული აბორიგენული ვაზის ჯიშების მოძიება, შესწავლა
სამუშაო გამოცდილება
  • 10.06.2011 - 11.06.2024 მთავარი მეცნიერი თანამშრომელი, ბსუ
  • 02.03.2011 - 30.06.2024  მთავარი მეცნიერ - თანამშრომელი, შოთა რუსთაველის სახელმწიფო უნივერსიტეტის აგრარული ტექნოლოგიების სამეცნიერო კვლევითი ინსტიტუტი
  • 18.12.2009 - 03.03.2011  დირექტორი, შოთა რუსთაველის სახელმწიფო უნივერსიტეტის აგრარული ტექნო ლოგიების სამეცნიერო კვლევითი ინსტიტუტი
  • 20.07.2009 - 10.06.2011 უფროსი მეცნიერი თანამშრომელი, ბსუ
  • 20.12.2006 - 18.12.2009  უფროსი მეცნიერ თანამშრომელი, შოთა რუსთაველის სახელმწიფო უნივერსიტეტის სასოფლო სამეურნეო ფაკულტეტის აგრარული ბიოტექნოლოგიების სამეცნიერო–კვლევითი ინსტიტუტი
  • 18.11.1991 - 30.08.2006 მეცნიერ თანამშრომელი, სუბტროპიკული ნაყოფის შენახვა–გადამუშავების საკავშირო სამეცნიერო - კვლევითი და ექსპერიმენ¬ტულ საკონსტრუქტორო ინსტიტუტი
  • 08.01.1983 - 18.11.1991  ინჟინერ - ტექნოლოგი, სუბტროპიკული ნაყოფის შენახვა–გადამუშავების საკავშირო სამეცნიერო კვლევითი და ექსპერიმენტულ საკონსტრუქტორო ინსტიტუტი
გამოქვეყნებული სამეცნიერო შრომები
  • Effect of Heat Treatment on the Physicochemical Properties of Wine and Alcohol Derived from Persimmon 
    საქართველოს მეცნიერებათა ეროვნული აკადემიის მოამბე, 1, 2024, 130-135 (თანაავტორ(ებ)ი: Merab Ardzenadze, Guram Papunidze, Darejan Chikovani, Sophio Papunidze, Ruslan Davitadze)
  • მანდარინის ანარჩენისგან მიღებული P-ვიტამინის პრეპარატის ხარისხობრივი შეფასება 
    სამეცნიერო ჟურნალი „ქართველი მეცნიერები“, 4, 2023, 219-225 (თანაავტორ(ებ)ი: დარეჯან ჩიქოვანი, ალეკო კალანდია, ინგა ქარცივაძე, ლენა კოპლატაძე, ელენე ქამადაძე, ქეთინო თელია)
  • ლურჯი მოცვის (Vacinaceae) სხვადასხვა ჯიშის ნაყოფებში პექტინური ნივთიერებების რაოდენობრივი მაჩვენებლების განსაზღვრა კარბაზოლის მოდიფიცირებული მეთოდით 
    ,,საქართველოს ტექნიკური უნივერსიტეტის ქიმიური ტექნოლოგიისა და მეტალურგიის ფაკულტეტის მიერ ორგანიზებულ, აკადემიკოს გივი ცინცაძის დაბადებიდან 90 წლისადმი მიძღვნილი საერთაშორისო - სამეცნიერო კონფერენცია „ქიმია-მიღწევები და პერსპექტივები“, 1, 2023, 435-438 (თანაავტორ(ებ)ი: დარეჯან ჩიქოვანი, მერი ხახუტაიშვილი, ლენა კოპლატაძე, ელენე ქამადაძე)
  • სუბტროპიკული ხურმის სამომხმარებლო ღირებულება და წარმოების გაფართოების პერსპექტივები 
    Georgian Scientists/ქართველი მეცნიერები , 1, 2023, 190-195 (თანაავტორ(ებ)ი: ავთანდილ ცინცქილაძე, ნუნუ კუტალაძე, დოდო აბულაძე)
  • მანდარინის გადამუშავების ნარჩენები და მისი გამოყენება 
    საერთაშორსაერთაშორისო სამეცნიერო კონფერენცია „ეკოლოგიის თანამედროვე პრობლემებიისო სამეცნიერო კონფერენცია „ეკოლოგიის თანამედროვე პრობლემები, 8, 2022, 228-232 (თანაავტორ(ებ)ი: ჩიქოვანი დ. კალანდია ა. ქარცივაძე ი. არძენაძე მ.)
  • მანდარინის კონცენტრატის ამინომჟავები 
    საერთაშორისო სამეცნიერო-პრაქტიკული კონფერენცია „ინოვაციური პროცესები და ტექნოლოგიები", 1, 2021, 143-150 (თანაავტორ(ებ)ი: კალანდია ა. ჩიქოვანი დ. ქამადაძე ე.კოპლატაძე ლ. თელია ქ.)
  • Characterization of Phenolic Acids in Several Autochthonic Wines 
    Bulletin of the Georgian National Academy of Sciences, 4, 2020, 82-89 (თანაავტორ(ებ)ი: Maia Kharadze, Maia Vanidze, Indira Djaparidze, Givi Kalandia, Merab Ardzenadze, Aleko Kalandia)
მონოგრაფია
  • სადესერტო ლიქიორის წარმოება საქართველოში გავრცელებული სამკურნალო მცენარეების გამოყენებით 
    ,,ჩოხი, 978-9941-8-2237-7, 2020, 221 (თანაავტორ(ებ)ი: ალექსანდრე ჩალათაშვილი, მარიამ ხოსიტაშვილი, მერაბ არძენაძე)
სამეცნიერო ღონისძიებებში მონაწილეობა
  • ლურჯი მოცვის (Vacinaceae) სხვადასხვა ჯიშის ნაყოფებში პექტინური ნივთიერებების რაოდენობრივი მაჩვენებლების განსაზღვრა კარბაზოლის მოდიფიცირებული მეთოდით 
    საქართველოს ტექნიკური უნივერსიტეტის ქიმიური ტექნოლოგიისა და მეტალურგიის ფაკულტეტის მიერ ორგანიზებულ, აკადემიკოს გივი ცინცაძის დაბადებიდან 90 წლისადმი მიძღვნილი საერთაშორისო - სამეცნიერო კონფერენცია „ქიმია-მიღწევები და პერსპექტივები“, საქართველოს ტექნიკური უნივერსიტეტი , 2023, საქართველო/თბილისი (თანაავტორ(ებ)ი: დარეჯან ჩიქოვანი, მერი ხახუტაიშვილი, ლენა კოპლატაძე, ელენე ქამადაძე)
  • მანდარინის გადამუშავების ნარჩენები და მისი გამოყენება  
    საერთაშორისო სამეცნიერო კონფერენცია ,,ეკოლოგიის თანამედროვე პრობლემები", აკაკი წერეთლის სახელმწიფო უნივერსიტეტი, 2022, საქართველო/ქუთაისი (თანაავტორ(ებ)ი: ჩიქოვანი დ. კალანდია ა. ქარცივაძე ი. არძენაძე მ.)
  • მანდარინის კონცენტრატის ამინომჟავები  
    საერთაშორისო სამეცნიერო-პრაქტიკული კონფერენცია „ინოვაციური პროცესები და ტექნოლოგიები", აკაკი წერეთლის სახელმწიფო უნივერსიტეტი, 2021, საქართველო/ქუთაისი (თანაავტორ(ებ)ი: კალანდია ა. ჩიქოვანი დ. ქამადაძე ე.კოპლატაძე ლ. თელია ქ.)
სამეცნიერო საგრანტო პროექტები
მიმდინარე/დასრულებული
  • 05.2020 - 02.2022 - ფუნქციური საკვები პროდუქტების ტექნოლოგია 
    შოთა რუსთაველის საქართველოს ეროვნული სამეცნიერო ფონდი, პროექტის ძირითადი შემსრულებელი
  • 02.2019 - 12.2019 - ,დასავლეთ საქართველოში ინტროდუცირებული ციტრუსოვნების ბიოაქტიური ნაერთების შესწავლა, მანდარინის ანარჩენის ქიმიური შედგენილობის კვლევა და მისი გადამუშავების მცირენარჩენიანი და ეკოლოგიურად სუფთა ტექნოლოგიის შემუშავება 
    ბათუმის შოთა რუსთაველის სახელმწიფო უნივერსიტეტი, პროექტის ხელმძღვანელი
წარდგენილი
  • 01.2023 - “დასავლეთ საქართველოში გავრცელებული და ინტროდუცირებული კაკალის (Juglens regia L.) ბიოაქტიური ნივთიერებები და სამრეწველო გამოყენების პერსპექტივები“
    ბსუ, პროექტის ხელმძღვანელი
სხვა სამეცნიერო აქტივობები
  • სადოქტორო ნაშრომის რეცენზირება, 2023 
  • სხვა აქტივობა, 2022
  • საექსპერტო/საკოსულტაციო მომსახურება, 2021
  • მონოგრაფიის რეცენზირება/რედაქტორობა, 2020 
  • სამეცნიერო პროექტებში სტუდენტთა ჩართულობა, 2019 

საკონტაქტო ინფორმაცია

საქართველო, ბათუმი, 6010
რუსთაველის/ნინოშვილის ქ. 32/35
ტელ: +995(422) 27–17–80
ფაქსი: +995(422) 27–17–87
ელ. ფოსტა: info@bsu.edu.ge
     

სიახლის გამოწერა