აგრარული და მემბრანული ტექნოლოგიების ინსტიტუტი

ქიმიური ანალიზისა და სურსათის უსაფრთხოების განყოფილება

Bsu
მერაბ არძენაძე
მოწვეული უფროსი მასწავლებელი
ტექნოლოგიური ფაკულტეტი, აგროტექნოლოგიისა და აგროინჟინერიის დარგობრივი დეპარტამენტი
სამეცნიერო თანამდებობა: მთავარი მეცნიერი თანამშრომელი
აგრარული და მემბრანული ტექნოლოგიების ინსტიტუტი, ქიმიური ანალიზისა და სურსათის უსაფრთხოების განყოფილება
პერსონალური ინფორმაცია
ელ-ფოსტა: merabi.ge@bsu.edu.ge
        
განათლება
  • 27.12.2007 -  ტექნოლოგი, სოფლის მეურნეობისა და გადამამუშავებელი დარგები, საქართველოს მებაღეობის, მევენახეობის და მეღვინეობის სამეცნიერო კვლევითი ინსტიტუტი
სამეცნიერო ინტერესების სფერო
სუბტროპიკული კულტურების შენახვა-გადამუშავება, ქიმიური კვლევა; ქართული აბორიგენული ვაზის ჯიშების მოძიება, შესწავლა
სამუშაო გამოცდილება
  • 26.11.2012 - 10.05.2019  დირექტორი, შპს “Georgian Industrial Asset Management Group”
  • 01.11.2011 - 26.11.2012  ტექნოლოგია, შპს “Georgian Industrial Asset Management Group"
  • 02.03.2011 - 30.06.2024  მთავარი მეცნიერ - თანამშრომელი, შოთა რუსთაველის სახელმწიფო უნივერსიტეტის აგრარული ტექნოლოგიების სამეცნიერო კვლევითი ინსტიტუტი
  • 18.12.2009 - 03.03.2011  დირექტორი, შოთა რუსთაველის სახელმწიფო უნივერსიტეტის აგრარული ტექნო ლოგიების სამეცნიერო კვლევითი ინსტიტუტი
  • 20.12.2006 - 18.12.2009  უფროსი მეცნიერ თანამშრომელი, შოთა რუსთაველის სახელმწიფო უნივერსიტეტის სასოფლო სამეურნეო ფაკულტეტის აგრარული ბიოტექნოლოგიების სამეცნიერო–კვლევითი ინსტიტუტი
  • 18.11.1991 - 30.08.2006 მეცნიერ თანამშრომელი, სუბტროპიკული ნაყოფის შენახვა–გადამუშავების საკავშირო სამეცნიერო - კვლევითი და ექსპერიმენ¬ტულ საკონსტრუქტორო ინსტიტუტი
  • 08.01.1983 - 18.11.1991  ინჟინერ - ტექნოლოგი, სუბტროპიკული ნაყოფის შენახვა–გადამუშავების საკავშირო სამეცნიერო კვლევითი და ექსპერიმენტულ საკონსტრუქტორო ინსტიტუტი
გამოქვეყნებული სამეცნიერო შრომები
  • Effect of Heat Treatment on the Physicochemical Properties of Wine and Alcohol Derived from Persimmon 
    საქართველოს მეცნიერებათა ეროვნული აკადემიის მოამბე, 1, 2024, 130-135 (თანაავტორ(ებ)ი: Merab Ardzenadze, Guram Papunidze, Darejan Chikovani, Sophio Papunidze, Ruslan Davitadze)
  • მანდარინის ანარჩენისგან მიღებული P-ვიტამინის პრეპარატის ხარისხობრივი შეფასება 
    სამეცნიერო ჟურნალი „ქართველი მეცნიერები“, 4, 2023, 219-225 (თანაავტორ(ებ)ი: დარეჯან ჩიქოვანი, ალეკო კალანდია, ინგა ქარცივაძე, ლენა კოპლატაძე, ელენე ქამადაძე, ქეთინო თელია)
  • ლურჯი მოცვის (Vacinaceae) სხვადასხვა ჯიშის ნაყოფებში პექტინური ნივთიერებების რაოდენობრივი მაჩვენებლების განსაზღვრა კარბაზოლის მოდიფიცირებული მეთოდით 
    ,,საქართველოს ტექნიკური უნივერსიტეტის ქიმიური ტექნოლოგიისა და მეტალურგიის ფაკულტეტის მიერ ორგანიზებულ, აკადემიკოს გივი ცინცაძის დაბადებიდან 90 წლისადმი მიძღვნილი საერთაშორისო - სამეცნიერო კონფერენცია „ქიმია-მიღწევები და პერსპექტივები“, 1, 2023, 435-438 (თანაავტორ(ებ)ი: დარეჯან ჩიქოვანი, მერი ხახუტაიშვილი, ლენა კოპლატაძე, ელენე ქამადაძე)
  • სუბტროპიკული ხურმის სამომხმარებლო ღირებულება და წარმოების გაფართოების პერსპექტივები 
    Georgian Scientists/ქართველი მეცნიერები , 1, 2023, 190-195 (თანაავტორ(ებ)ი: ავთანდილ ცინცქილაძე, ნუნუ კუტალაძე, დოდო აბულაძე)
  • მანდარინის გადამუშავების ნარჩენები და მისი გამოყენება 
    საერთაშორსაერთაშორისო სამეცნიერო კონფერენცია „ეკოლოგიის თანამედროვე პრობლემებიისო სამეცნიერო კონფერენცია „ეკოლოგიის თანამედროვე პრობლემები, 8, 2022, 228-232 (თანაავტორ(ებ)ი: ჩიქოვანი დ. კალანდია ა. ქარცივაძე ი. არძენაძე მ.)
  • მანდარინის კონცენტრატის ამინომჟავები 
    საერთაშორისო სამეცნიერო-პრაქტიკული კონფერენცია „ინოვაციური პროცესები და ტექნოლოგიები", 1, 2021, 143-150 (თანაავტორ(ებ)ი: კალანდია ა. ჩიქოვანი დ. ქამადაძე ე.კოპლატაძე ლ. თელია ქ.)
  • Characterization of Phenolic Acids in Several Autochthonic Wines 
    Bulletin of the Georgian National Academy of Sciences, 4, 2020, 82-89 (თანაავტორ(ებ)ი: Maia Kharadze, Maia Vanidze, Indira Djaparidze, Givi Kalandia, Merab Ardzenadze, Aleko Kalandia)
  • The study of the content of Carbohydrates, Organic acids, Vitamin C in some varieties of Tangerine juice introduced in Ajara using High Pressure Liquid Chromatography 
    International Journal of Life Sciences , 4, 2019, 109-113 (თანაავტორ(ებ)ი: Inga Kartsivadze; Aleko Kalandia; Maia Vanidze; Merab Ardzenadze; Darejan Chikovani )
  • ხურმისა და ყურძნის წვენის კონცენტრატების გამოყენება ლიქიორის წარმოებაში 
    საერთაშორისო კონფერენციის ,,ქართული ვაზი და ღვინო-ტრადიციები და სამეცნიერო გამოწვევები“-შრომათა კრებული, , 1, 2019, 48-49 (თანაავტორ(ებ)ი: ა. ჩალათაშვილი, მ. ხოსიტაშვილი, მ. ღაღოლიშვილი, თ. ხოსიტაშვილი, მ. არძენაძე)
მონოგრაფია
  • სადესერტო ლიქიორის წარმოება საქართველოში გავრცელებული სამკურნალო მცენარეების გამოყენებით 
    ,,ჩოხი, 978-9941-8-2237-7, 2020, 221 (თანაავტორ(ებ)ი: ალექსანდრე ჩალათაშვილი, მარიამ ხოსიტაშვილი, მერაბ არძენაძე)
სამეცნიერო ღონისძიებებში მონაწილეობა
  • ლურჯი მოცვის (Vacinaceae) სხვადასხვა ჯიშის ნაყოფებში პექტინური ნივთიერებების რაოდენობრივი მაჩვენებლების განსაზღვრა კარბაზოლის მოდიფიცირებული მეთოდით 
    საქართველოს ტექნიკური უნივერსიტეტის ქიმიური ტექნოლოგიისა და მეტალურგიის ფაკულტეტის მიერ ორგანიზებულ, აკადემიკოს გივი ცინცაძის დაბადებიდან 90 წლისადმი მიძღვნილი საერთაშორისო - სამეცნიერო კონფერენცია „ქიმია-მიღწევები და პერსპექტივები“, საქართველოს ტექნიკური უნივერსიტეტი , 2023, საქართველო/თბილისი (თანაავტორ(ებ)ი: დარეჯან ჩიქოვანი, მერი ხახუტაიშვილი, ლენა კოპლატაძე, ელენე ქამადაძე)
  • მანდარინის გადამუშავების ნარჩენები და მისი გამოყენება  
    საერთაშორისო სამეცნიერო კონფერენცია ,,ეკოლოგიის თანამედროვე პრობლემები", აკაკი წერეთლის სახელმწიფო უნივერსიტეტი, 2022, საქართველო/ქუთაისი (თანაავტორ(ებ)ი: ჩიქოვანი დ. კალანდია ა. ქარცივაძე ი. არძენაძე მ.)
  • მანდარინის კონცენტრატის ამინომჟავები  
    საერთაშორისო სამეცნიერო-პრაქტიკული კონფერენცია „ინოვაციური პროცესები და ტექნოლოგიები", აკაკი წერეთლის სახელმწიფო უნივერსიტეტი, 2021, საქართველო/ქუთაისი (თანაავტორ(ებ)ი: კალანდია ა. ჩიქოვანი დ. ქამადაძე ე.კოპლატაძე ლ. თელია ქ.)
  • ხურმისა და ყურძნის წვენის კონცენტრატების გამოყენება ლიქიორის წარმოებაში  
    საერთაშორისო კონფერენციის ,,ქართული ვაზი და ღვინო-ტრადიციები და სამეცნიერო გამოწვევები“-შრომათა კრებული, კავკასიის საერთაშორისო უნივერსიტეტი, 2019, საქართველო/თბილისი (თანაავტორ(ებ)ი: ა. ჩალათაშვილი, მ. ხოსიტაშვილი, მ. ღაღოლიშვილი, თ. ხოსიტაშვილი, მ. არძენაძე)
სამეცნიერო საგრანტო პროექტები
მიმდინარე/დასრულებული
  • 05.2020 - 02.2022 - ფუნქციური საკვები პროდუქტების ტექნოლოგია 
    შოთა რუსთაველის საქართველოს ეროვნული სამეცნიერო ფონდი, პროექტის ძირითადი შემსრულებელი
  • 02.2019 - 12.2019 - ,დასავლეთ საქართველოში ინტროდუცირებული ციტრუსოვნების ბიოაქტიური ნაერთების შესწავლა, მანდარინის ანარჩენის ქიმიური შედგენილობის კვლევა და მისი გადამუშავების მცირენარჩენიანი და ეკოლოგიურად სუფთა ტექნოლოგიის შემუშავება 
    ბათუმის შოთა რუსთაველის სახელმწიფო უნივერსიტეტი, პროექტის ხელმძღვანელი
სტაჟირება, ტრენინგები, სტიპენდია/ჯილდო
ტრენინგები
  • 20.12.2014 - 20.12.2014 სურსათის უვნებლობის მართვის სისტემის შიდა აუდიტი ISO 22 000:2005 შესაბამისად, შპს სტარ კონსალტინგი
  • 15.10.2014 - 15.10.2014 / REAP Postharvest Handling and refrigeration Training Course, USAID
  • 31.07.2014 - 02.08.2014 ჰიგიენის და წარმოების სანიმუშო პრაქტიკის (GMP&GHP), ეროვნული და საერთაშორისო კანონმდებლობის, HACCP-ის სისტემების შემუშავებასა და დანერგვაზე, USAID
  • 07.05.2010 - 09.05.2010 , Government of the Autonomous Republic of Adjara, International Conference & Exhibition Batumi-Spring, USAID
  • 06.08.2009 - 07.08.2009  IFC სამეწარმეო გარემოს ხელშეწყობის პროექტი საქართველოში, სურსათის უვნებლობის მართვის სისტემა, CBSD- საქართველოს ბიზნესის ხელშეწყობისა და განვითარების ცენტრი
  • 05.05.2008 - 06.05.2008  ,,შრომითი უნარჩვევების მოდულები“ , პროფესიული სწავლება ხილის გადამამუშავებლის სპეციალობით, GEA -საქართველოს დამსაქმებელთა ასოციაცია, პედაგოგთა გადამზადების პროგრამა
სტიპენდია/ჯილდო
  • 10.03.2022 - 10.03.2022 მადლობის სიგელი, ბსუ -ს რექტორი მერაბ ხალვაში

საკონტაქტო ინფორმაცია

საქართველო, ბათუმი, 6010
რუსთაველის/ნინოშვილის ქ. 32/35
ტელ: +995(422) 27–17–80
ფაქსი: +995(422) 27–17–87
ელ. ფოსტა: info@bsu.edu.ge
     

სიახლის გამოწერა